LİSEDEN SONRA NE OLACAK?

24.04.2024 40

LİSEDEN SONRA NE OLACAK?

 

Lise dönemi gençlerin ergenlik dönemine denk geldiğinden dolayı hayatlarındaki birçok değişime ayak uydurdukları, unutulmaz arkadaşlıkların edinildiği, geleceğin planlandığı ve büyük hayallerin kurulduğu bir dönemdir. Liseye geçerken olduğu gibi liseden sonra da gençlerin eğitimlerine ve hayatlarına devam etmeleri için sınavlar ve olanaklar mevcuttur. Bu yazımızda ebeveynlere bu sınav ve olanaklar hakkında bilgi vermeyi amaçladık. Keyifli okumalar dileriz.

YKS

Liseden sonra yükseköğretime geçiş için en temel sınav olan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye bir ortaöğretim kurumunu bitirmiş veya o sene bitirecek olan öğrenciler girebilir. Sınav ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından her yıl haziran ayında yapılır, sınav sonuçları temmuz ayında açıklanır. Öğrenciler lisede aldıkları eğitimlerin tamamından sorumlu olmakla birlikte TYT (Temel Yeterlik Testi)’de 9. ve 10. sınıf konuları, AYT (Alan Yeterlik Testi)’de daha çok 11. ve 12. sınıf konuları sorulmaktadır. Bunlar dışında bir yabancı dil üzerine yükseköğrenim görmek isteyen öğrenciler için YDT (Yabancı Dil Testi) yapılmaktadır. Öğrenciler sınavdan aldıkları puanlara göre üniversitelerin ön lisans veya lisans programlarına tercihte bulunurlar ve ÖSYM tarafından yerleştirildikleri programda üniversite hayatlarına başlarlar. Öğrencilerin TYT-AYT-YDT sınavlarından alacakları puanlar MSÜ veya polislik için de gereklidir, askerlik veya polisliği meslek olarak düşünen gençler için bu puanlar birer basamak olacaktır. Üniversite tercihleri ve tüm sınav süreci hakkında hem öğrenciler hem ebeveynler Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisinden yardım alabilmektedir.

MSÜ

ÖSYM tarafından yapılan başka bir sınav olan MSÜ (Milli Savunma Üniversitesi) Sınavı subay/astsubay olmak isteyen gençler için yapılan bir sınavdır. Subay veya astsubay olmak isteyen gençler TYT-AYT sınavlarının yanında MSÜ sınavına da girerler, sözlü ve fiziksel mülakatlar sonucunda başarılı olurlarsa Harp Okullarına veya Astsubay Meslek Yüksek Okullarına alınırlar. Harp Okulları 1 yılı hazırlık sınıfı olmak üzere 5 yıl, Astsubay Meslek Yüksekokulları 2 yıl eğitim vermektedir. Harp Okulu öğrencileri 1 yıl boyunca Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesinde hazırlık eğitimi alırlar. Milli Savunma Üniversitesi Har Okullarından mezun olan öğrenciler subay diplomasının yanında lisans diplomasına da sahip olurlar. Aynı şekilde Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olan öğrenciler astsubaylık diplomasının yanında ön lisans diplomasına da sahip olurlar.  Aşağıda süreç ve mevcut programlar hakkında ayrıntılı bilgi paylaştık.

 24-04-202424-04-202424-04-202424-04-2024

KPSS

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunları için ayrı olarak yapılan KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) kamu kadrolarına (devlete) personel ve memur alımlarında adayların seçilmesi için yapılır. ÖSYM tarafından yapılan sınavlar ortaöğretim mezunları için genelde ekim ayında yapılır. Öğrenciler Genel Yetenek Testi için Türkçe ve Matematik, Genel Kültür Testi içinse Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık derslerinden sorumludur. KPSS Ortaöğretim sınav puanı ile adayların atanabilecekleri kadrolar şöyledir;

·         Gardiyan / İnfaz koruma memuru

·         Şoför

·         Hizmetli

·         Memur

·         İtfaiye eri

·         Kaloriferci

·         Zabıta memuru

·         Teknisyen

·         Bekçi

·         İmam-müezzin-kuran kursu öğretici

 

 

Tüm bunlar dışında Meslek Liselerinden mezun olan adayların okuduğu alan/dal kaynaklı olarak da ataması yapılabilir. Öğreğin Meslek Lisesinde mobilya tasarım okumuş olan bir genç kamu kurumlarına bu alanda atanabilir. Daha ayrıntılı bilgi ve sorularınız için Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisinden yardım alabilirsiniz.

 

 

                                                                                                                                                                                                          Halit KARADAYI

                                                                                                                                                                                                       Psikolojik Danışman